maandag 5 mei 2014

Rolhordeur tegen de IJsselmeervliegjes


Ketelmeer 26 april 2014

We hadden zomer in april. Soms met een stevige oostenwind, vaker met weinig wind. Alle tijd om er weer goed in te komen. Heerlijk in de ochtendstilte het IJsselmeer op. De Bolle Jan op het voorstag en langzaam schuiven we verder, tot dat .....



..... de vliegjes komen! Eerst één, dan meer en voor je het weet zit de boot er onder, zit het zeil er onder en je eigen rug er onder! Wat zijn dat voor beestjes? De door velen IJsselmeervliegjes genoemde insecten zijn Dansmuggen, ook wel Vedermuggen genoemd. Steken doen ze niet, maar je krijgt er een vlekkentroep van!
Ze komen voor bij zoet water. Ze zijn berucht bij het IJsselmeer. Vooral in het voorjaar. Over de dijken fietsen wordt niet leuk meer. Bewoners houden daar hun ramen en deuren gesloten. Ook wij op de boot!


Tot dit jaar haden we in de kajuitdeur een lamellengordijn hangen. Maar dat was niet mug-dicht. Thuis was er de rolhordeur. Waarom dan niet op onze boot? Dat wilde ik uitproberen. Ik bestelde een Unilux rolhordeur voor "op de dag" montage.



We zijn inmiddels een aantal dagen onderweg geweest en hebben de rolhordeur echt nodig gehad. Tot nu toe met succes. En als het uiteindelijk niet blijft werken is de rolhordeur zo weer te verwijderen. Maar dat ziet er nu niet naar uit.

Een zwak punt is de kwetsbaarheid. Bij zeilweer is de deur ingerold. Indien we sterk hellen is lopen zonder steun niet te doen. Als vanzelf gebruik je dan het deurkozijn. Maar daar zit nu aan bakboord de cassette met rolhor. Ik heb daarom een handgreep als steunbeugel in de dag van het kozijn gemonteerd. Dat blijkt goed te voldoen. Nu afwachten of dit in de toekomst ook heel blijft.



En als we het dan toch over windstil weer hebben: Op 12 augustus 2000 waren we met onze Hurley-800 onderweg van IJmuiden naar Texel. Wind: 0 Bft.
Ooit zo'n rustige Noordzee gezien? Maar geen zoet water en dus geen IJsselmeervliegjes!

Ik verlang al weer naar zout water!


Met groet, Jan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten