zaterdag 20 september 2014

Afscheid van een vaste zomerligplaats

Bij de aanschaf van onze motorsailer hadden we een droom: Niet meer aan vakanties vastzitten, maar vrij kunnen trekken langs onbekende kusten. Die droom kan natuurlijk alleen uitkomen als we beiden kunnen stoppen met werken. En dan ook nog gezond mogen zijn. Maar nu lijkt die droom toch wel dichtbij te komen.


Vanaf 2015 de wind in de zeilen ....

In 2015 stopt de schipper met werken en daarna kunnen we weg. Niet voor wereldreizen, niet echt vertrekken, maar wel een zomer lang. Dat is voor ons al een hele uitdaging. Niet meer kunnen terugvallen op een vaste ligplaats is ook nieuw. We hebben het er graag voor over. Daarom nemen we na 1 jaar Harderwijk, 6 jaar Lelystad Haven en 12 jaar Ketelhaven afscheid van een vaste zomerligplaats.

Donderdag 18 september 2014 werd een bijzondere dag, niet alleen door het zomerse weer. Ketelhaven was voor ons een vertrouwd plekje geworden. Vanaf 2003 lagen wij er met onze Hurley 800 en vanaf 2008 met onze Black Rose. Beslissen dat je weg gaat terwijl je het juist zo fijn hebt is een hele stap. Door dat mooie weer werd het vertrek uit Ketelhaven een klein feestje. Maar goed ook, we hebben alleen maar goede herinneringen aan deze rustige en mooi gelegen haven.


Genieten op het Ketelmeer, hier met onze Hurley in 2004

Vanaf volgend jaar gaan we het dus anders doen. We laten de boot in de winterstalling staan tot de datum van vertrek. Dan denken we aan begin mei. In september zijn of komen we in Elburg terug. Maanden lang varen langs de kusten van de Oostzee of misschien toch nog een keer via Zeeland en Belgiƫ naar Engeland, we zien wel. Misschien overwintert Neeltje wel een keer in het verre noorden. Vaker zal ze een week of langer ergens blijven liggen. We hebben in de afgelopen jaren gemerkt dat daarvoor altijd wel ergens een plekje beschikbaar is. In 2010 hebben we al eens geproefd aan het gevoel van niet weer snel terug hoeven. Daarna was ons plan definitief.

We hebben onze motorsailer zes jaar geleden voor dit doel gekocht. De boot is niet snel, maar dat hoeft ook niet, nu is er tijd genoeg. De stabiele ligging van de boot maakt reizen erg comfortabel. Nu we wat ouder worden is dat ook fijn. Ook bij slecht weer hebben we een comfortabele kajuit met "buitengevoel". We denken dat onze keuze voor dit schip destijds de juiste was.
In die zes jaar hebben we de boot aangepast aan onze wensen. De stuurautomaat (zie vorig bericht) was het laatste grote project. Neeltje is er klaar voor, nu wij zelf nog......


Neeltje is er klaar voor, Elburg 19 september 2014

Ik zal in dit Blog onze vaartochten beschrijven. Dat blijf ik achteraf doen. Indien u wilt, kunt u ons wel volgen op : "Marinetraffic" Indien u niet direct bij Neeltje komt: Klik op "All Vessels" en vul 244270021 in het zoekvenster. Die site is wel afhankelijk van ontvangst door aangesloten walstations. Dat geeft niet altijd een actuele positie. Kijk dan later nog eens.

Ik wil in dit bericht ook melding maken van vele fijne reacties op dit Blog. Ik heb inmiddels al een aardig lijstje van schippers die wij nog een keer hopen te ontmoeten. Voor alle reacties, uit Nederland, Belgiƫ, Duitsland en Engeland: hartelijk dank. We houden contact!


Nu wens ik alle lezers een goed winterseizoen toe en tot volgend jaar!



1 opmerking: