maandag 3 juni 2019

Altijd wat te doen

 
Zin in wat werk?

Altijd wat te doen. Je kan dat negatief beoordelen maar ook positief. Een boot betekent altijd onderhoud. Dat kost tijd, maar als je dat voldoende hebt kan dat ook fijn zijn. Een mooi resultaat geeft dan ook nog eens veel voldoening.

 
Een nieuw spoelbakje is geplaatst.

Het afgelopen Hemelvaartsweekeinde stond in het teken van de vervanging van het spoelbakje in de kombuis. Twee weken daarvoor was er een lekkage. Het oude spoelbakje was van geëmailleerd staal en de rand van de opening was door roest aangetast. Een extra grote rubberen ring met de nodige kit hield het water voorlopig even in de bak, maar er moest een nieuwe komen.
Gelukkig was het oude model van Dometic nog steeds verkrijgbaar, nu als SMEV VA910.
Het oude bakje zat met aangelaste stalen profielen aan de onderzijde tegen het hout geschroefd. Het nieuwe bakje bleek een stuk lichter te zijn en heeft slechts vier schroefopeningen aan de bovenzijde. Dat scheelt weer aan gewicht! Het sloopwerk koste wat tijd, daarna ging alles voorspoedig.

 
Vakantiegevoel in de eigen haven.
Het beeld vanaf onze boot in de ochtend van 1 juni 2019. 

Daarna hebben we enkele dagen genoten van het mooie weer in onze haven. Het was er erg rustig en we zijn blijven liggen. Varen doen we een volgende keer wel weer. Tijd voor wat historisch onderzoek:

 
Dokkumer Nieuwe Zijlen

Op de meeste boten in onze haven staat als thuishaven vermeld: Dokkumer Nieuwe Zijlen.
Ik las op Wikipedia dat de buurtschap onder Engwierum viel en ons havenadres valt onder Kollum. Ik was benieuwd hoe dat zat.

Het oud-Nederlandse woord Zijl staat voor een afsluitbare waterkering in een (zee)dijk. In het Duits "Siel". Je vind dit in het noorden overal terug, van Friesland tot in Sleswig-Holstein, zoals in Delfzijl ( "Delf" was het Damsterdiep) of bij onze oosterburen in Greetsiel. (Grote sluis)
Nu gebruiken we het woord afwateringsluis.

Bij de afsluiting van het vaarwater van Dokkum naar zee werden in 1729 in de dijk aan de Lauwerszee twee schutsluizen en een afwateringsluis gebouwd. Ook de naast de sluizen gelegen herberg "de Pater" stamt uit datzelfde jaar. Rond dit alles ontstond de buurtschap Dokkumer Nieuwe Zijlen. De naam Nieuwe Zijlen is nu ook nog te zien op de in de buurtschap aan het water gelegen metaalfabriek van Miedema.

 
De oude naam op de metaalfabriek van Miedema.

Bij de afsluiting van de Lauwerszee in 1969 is een nieuwe schutsluis gebouwd, de Willem Lorésluis. De drie oude sluizen uit 1729 zijn nu een rijksmonument en doen alleen nog dienst als afwateringsluis.

De gemeentegrens tussen de gemeentes Dongeradeel (met Engwierum) en Kollumerland (met Kollum) lag tot 2019 in het midden van het vaarwater van de Willem Lorésluis en het Dokkumerdiep.
De (ook op de weg aangegeven) buurtschap Dokkumer Nieuwe Zijlen lag in die twee gemeentes. Na een laatste herindeling per 1 januari 2019 valt al het genoemde onder de gemeente Noordoost Friesland.

Als u naar Lauwersoog rijdt: stop eens in Dokkumer Nieuwe Zijlen. Het is een interessant plekje.

Met groet, Jan



Geen opmerkingen:

Een reactie posten