zaterdag 14 september 2019

De boot is verkocht!

"Laten we de boot maar te koop zetten" zeiden we in mei. "Niet erg als het wat langer duurt, we hebben een mooi zomerverblijf aan het Lauwersmeer, maar als er een liefhebber komt gaat hij wel weg" zeiden we daar ook bij...….. .Het ging onverwacht snel.

 
Een heel vreemd gevoel: je eigen boot met een bordje "TE KOOP".

De boot te koop zetten is een grote stap waarover lang is nagedacht. En dan zijn er nog meer zaken waarover ook nagedacht moet worden. Schakelen we een makelaar in? Wat wordt de vraagprijs? Waar laten we de boot? Gaan we nog werkzaamheden uitvoeren? Allemaal vragen die op je afkomen.

Ik heb geen makelaar ingeschakeld. De kosten daarvoor zijn hoog en naar mijn mening niet in verhouding tot de waarde van de boot. Daarbij komt soms ook nog ligplaatsgeld voor de verkoophaven. Elke koper zoekt op internet. Een eigen advertentie wordt net zo goed gelezen als die van een makelaar. Ik heb in 2018 de boot al eens kort op Yachtfocus gezet, een ook internationaal gelezen site en dat heb ik gemerkt. Veel buitenlandse nepmails tot gevolg. Dat dus niet meer. Een vergelijking van het blad Zeilen op internet gaf aan dat Botentekoop, de Botenbank en Marktplaats voldoende reacties geven. Botentekoop was voordelig. Ik besloot Botentekoop te gebruiken en bij weinig respons de boot in het voorjaar van 2020 een maand lang ook op Marktplaats te zetten. Dat laatste bleek niet meer nodig.

 
Ik had vele foto's klaar liggen.
De gebruikte plaatjes staan ook op de pagina Fotos en gegevens schip van dit Blog.
 
Dan de vraagprijs. Voor de verzekering is een taxatie op afstand vastgesteld om de dagwaarde te bepalen. Dat was € 50.000. Het algemene advies voor snel verkopen is om iets onder de taxatiewaarde te beginnen. Ik besloot om er iets boven te gaan zitten. Ik wilde alleen reacties van de echte liefhebbers voor dit soort boten. Dat om niet onnodig vaak naar het noorden af te moeten reizen. Zakken met de vraagprijs kon later altijd nog. We hadden geen haast.

We lieten de boot in Dokkumer Nieuwe Zijlen liggen. Dat betekende een eind rijden voor een bezichtiging. Maar ook een mooi plekje om zelf nog te kunnen genieten zolang de boot er nog was.

Na de vervanging van het spoelbakje, zie Altijd wat te doen, hebben we in deze zomer geen werkzaamheden meer uitgevoerd. In de komende winter moet er wel weer "bijgeplekt" worden. Dat is ook aan de koper verteld. Elke stalen boot van 30 jaar behoeft jaarlijks enig onderhoud. De lak van ons scheepje zag er verder nog heel goed uit. Ook alle andere punten van aandacht zijn aan de koper meegedeeld wat zeer op prijs werd gesteld. Het daardoor ontstane vertrouwen heeft zeker bijgedragen aan een spoedige verkoop.

Ik heb de advertentie in mei geplaatst en in juli kwamen de eerste reacties binnen. In augustus is de boot door de latere koper uitgebreid bekeken en onderzocht, we zijn met de koper ook een dag wezen zeilen en daarna is er een overeenkomst bereikt. Na het afhandelen van alle administratieve zaken is in september betaald en is de boot overgedragen. Mooier kon het niet gaan.

De reacties op de advertentie in Botentekoop kwamen uit Duitsland, Nederland en Belgiƫ. De eerst reagerende kwam uit Duitsland en deze heeft uiteindelijk ook de boot gekocht.

 
Een hele papierwinkel...
van de gemeente Zutphen tot aan de rechtbank Rotterdam toe.

Na het bereiken van een mondelinge overeenkomst kwam er nog al wat administratief werk zoals opzeggingen, uitschrijvingen, het overdragen van documenten en natuurlijk het opstellen en ondertekenen van de koopovereenkomst. Enkele opvallende zaken:

Onze boot was te boek gesteld bij het Kadaster en had een ingeslagen brandmerk. Die te boek stelling kan niet zonder meer worden overgedragen. Bij een overdracht aan Nederlanders kan de overdracht alleen door de notaris. Een overdracht aan een buitenlander is niet mogelijk. Maar ons pleziervaartuig was onverplicht te boek gesteld en dat kan je op elk gewenst moment laten doorhalen. Dat heb ik laten doen. Na doorhaling is verkoop mogelijk.

Ook het door de Watersportbond afgegeven ICP is uitgeschreven zodat de nieuwe Duitse eigenaar het schip bij de Duitse ADAC kon inschrijven voor een aldaar genoemd IBS.

De marifoon en de AIS waren uiteraard voorzien van een Nederlandse roepnaam en nummers. Dat kan niet zondermeer worden overgenomen door een koper uit het buitenland. Als er aangetoond kan worden dat het schip voornamelijk in Nederlandse wateren wordt gebruikt kan ook een buitenlander (in bezit van een geldig en erkend bedieningscertificaat) de roepnaam overnemen. Dat is bijvoorbeeld het geval als het schip aantoonbaar in een Nederlandse jachthaven ligt en daarvan een nota overhandigd kan worden. Ik liet via de site van het Agentschap Telecom mijn registratie schrappen. De roepnaam blijft daarna gedurende drie maanden beschikbaar voor de koper.

De bootverzekering bij Datacombinatie is door mij opgezegd en door de kopers ongewijzigd en bij de zelfde maatschappij overgenomen. Hetzelfde geldt voor de ligplaats in de Jachthaven Lunegat.

Dan de koopovereenkomst, die heb ik overgenomen van de site Vaartips.nl. De gedownloade modelovereenkomst is aangepast aan onze wensen, opgesteld en ondertekend in het Nederlands. De Duitse koper heeft, voorafgaand aan de ondertekening, de overeenkomst zelf laten vertalen.

Na het overmaken van de koopsom was de koper, juridisch gezien, al de nieuwe eigenaar.

En dan heb je zomaar geen boot meer...………..


Op 14 september reden wij voor het laatst naar de haven. Om de sleutels af te geven en daarmee de boot over te dragen. Het werd een fijn samenzijn in een stralend najaarszonnetje. De nieuwe eigenaren begonnen op die dag aan een nieuwe periode. Wij sloten 24 jaar boot af. Maar wel met een goed gevoel! Het zal zeker even wennen zijn maar er is meer dan alleen de boot. Wij kijken al weer vooruit naar verre kusten, nu vanaf de wal. Vele mooie herinneringen blijven, zoals deze septemberavond met onze Hurley 800 op het Markermeer in 1997:

 
…. vele mooie herinneringen blijven ….

Hiermee is het laatste bericht in dit blog geschreven. Ik bedank alle volgers en andere lezers. Zonder jullie reacties was het schrijven een stuk minder leuk geweest. Ik wens jullie allemaal een behouden vaart!

Met een hartelijke groet, Jan


Geen opmerkingen:

Een reactie posten