zondag 18 september 2011

Zeilen met een zware motorsailer


Zonder kluiverboom in Hoorn, juli 2011

Geen lange vakantietochten in 2011! Wind, regen en kou tijdens onze vakantieweken. Dan maar eens niet met de boot weg. Wat overbleef was een enkele week op het IJsselmeer en wat zeiltochtjes in het weekeinde. Zeiltochtjes? Jazeker!
Van de twee maanden varen naar de Oostzee in 2010 hebben we slecht 7 dagen echt gezeild. Voor de rest weinig wind of juist te veel.
In de enkele weekeinden in 2011 hebben we alleen maar gezeild! Het kan dus toch, maar je moet geen haast hebben.


Op de Ems in 2008, nog met kluiverboom

Zeilen met weinig wind is ook met een zware motorsailer mogelijk. Gewoon een kwestie van voldoende zeil. Onze motorsailer had drie zeilen. We zien echter af van het derde (kluiver)zeil. Het aanslaan en hijsen van het grote zeil is met weinig bemanning (te)zwaar. Bij een plotselinge windverandering is het kluiverzeil niet zo maar even gestreken. Daarnaast staat de kluiverboom altijd in de weg. Nee, dat doen we niet meer. De lichtweergenua voldoet ook.


20,6 m2 genua + 22,4 m2 grootzeil

Natuurlijk vaart deze boot niet erg hoog aan de wind. Bij 60 gr. houdt het wel op. De snelheid neemt bij een hogere koers sterk af.


28 m2 lichtweergenua

Wij zeilen met 22,4 m2 grootzeil en 20,6 m2 genua.
Verder is aanwezig: 28 m2 lichtweergenua, 11,2 m2 fok en 6,3 m2 stormfok.
Voor onze 9,5 m lange en 12 ton zware motorsailer houden wij globaal aan:

Snelheid in knopen = windsnelheid in Bft, + 1 kn bij halve wind en + 1 kn bij gebruik van lichtweergenua.

De maximum gehaalde snelheid is 7,9 knopen, bij 5 Bft halve wind.

Een steile golf tegen geeft veel verlies aan snelheid. Een wegvallende wind bij een golf schuin tegen betekent direct stil liggen en dus motor bij!

Een steile golf achterin betekent moeilijk stuurgedrag en dus ook motor bij.

Wij laten de boot tot 20 gr helling gaan. Bij 5 Bft wordt een rif in het grootzeil gezet, bij 6 Bft twee en gaat de fok op het stag.


Opdoeken in Urk, augustus 2011

Als je niet ergens snel moet zijn gaat zeilen dus best wel. En zeilen zonder motor is nog steeds veel fijner, ook met een motorsailer!
Wij gaan in komende vakanties de boot vooraf naar de vakantiebestemming brengen om in de vakantie rustig te kunnen zeilen.

Daarover meer in 2012!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten