zondag 19 juni 2011

Langs Kühlungsborn en Neustadt (H)


Fehmarnsundbrücke

Deel 7 uit de serie "naar de Oostzee", uit onze vakantie 2010.
Voor deel 6 zie Odden Havn-Nysted


Van Nysted naar Laboe, week 7 uit onze vakantie 2010

Na Denemarken nog een stukje Oost-Duitsland zien. Daarom de oversteek van Nysted naar Kühlungsborn, recht naar het zuiden. Vanuit Nysted moet eerst een kleine vaargeul door de Østre Mærker opgezocht worden. Die vaargeul komt uit bij de NO-hoek van het windmolenpark voor de kust. Zet de tonnen in je GPS, ze zijn bij minder goed weer slecht te verkennen.
Daarna is het koers zuid, door twee scheepvaartroutes, de Kiel-Ostsee-Weg en de Lübeck-Gedser-Weg. De heuvelrug ten zuiden van Kühlungsborn komt dan al snel in zicht. Het beeld van land "achter" de horizon doet op afstand exotisch hoog aan, dichterbij valt het allemaal mee. De haven van Kühlungsborn is tegen die achtergrond moeilijk te zien. Dat is hier geen probleem, er zijn geen obstakels. Doorvaren tot je voldoende ziet is mogelijk.

Kühlungsborn heeft een moderne en grote marina. Desondanks ligt het hier in vakantietijd snel vol. Het is een makkelijke stop in de route van Kiel naar Oost-Duitsland. Veel Duitsers leggen hier graag aan voor een bezoek aan de plaats. Ik hou de plek voor een volgende reis ook in gedachten. 100 M achter de haven rijdt namelijk de stoomtrein naar Bad Doberan. Regulier openbaar vervoer in een uurdienst met stoom! Waar vind je dat nog? De inwoners willen de trein niet kwijt. Gemeentes en Regio houden "Molli" met subsidies in stand.


Stoomtrein "Molli" Kühlungsborn-Heiligendamm-Bad Doberan

Vanuit Kühlungsborn is een fietstocht ook aan te bevelen. Langs de kust naar Heiligendamm of over de heuvels door het binnenland.


Het strand van Heiligendamm


Het station van Heiligendamm

Op aanraden van Duitse buren hebben wij daarna koers gezet naar Neustadt in Holstein. Wismar hebben we even links laten liggen in verband met voor later voorspelde sterke westenwind. Neustadt bleek een fijne plek om een aantal dagen te blijven. Je hebt de keuze tussen de grote marina, de kleine verenigingshaven en de steigers in de stad. Wij vonden nog plek in de verenigingshaven en dat was super!! Eigenlijk wilden we met de trein Lübeck bezoeken, maar tropische temperaturen hielden ons bij het strand.


De verenigingshaven in Neustadt(H)


De haven van Neustadt(H)

Na Neustadt verlaten te hebben zijn we via Grömitz en Fehmarnsund teruggevaren. Voor Grömitz ga ik geen reclame maken. Uitstekend als aanloophaven, verder niet. Het kleine en stille haventje van Fehmarnsund wil ik wel even noemen. Het ligt direct onder de mooie Fehmarnbrücke en is een goed alternatief voor andere veel drukkere havens. Alleen bij een sterke wind vanuit westelijke richtingen lig je hier wel erg onrustig.


Onder de Fehmarnsundbrücke

Dan de kust tussen de Fehmarnsund en Kiel: De schietgebieden Putlos en Todendorf. Hier wordt het hele jaar geschoten. Behalve in de weekeinden en in de zomervakantie.
Door de week moet je met een grote boog om dit gebied heen. Wij konden in één lijn naar de Kieler Förde. Een mooie afsluiting van ons rondje Oostzee!
Voor het vervolg zie deel 8: Laboe-Cuxhaven


Terug in de Kieler Förde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten