vrijdag 3 juni 2016

Niet meer door de Duitse Bocht ?

Wij plannen vooraf geen lange vaartochten meer.

De schipper ziet op tegen een flinke zeegang en de zee blijft maar zelden rustig. Het wachten op een rustige zee gaf ons te veel tijdverlies.
Net zoals in 2015 waren we in 2016 van plan om naar de Oostzee te varen. Nu gedurende drie maanden vanaf eind april omdat dat zo uitkwam met de vakanties van de schipperse. En ook dit jaar werden we door het weer tegengehouden. Vele dagen doorstaande NO wind hielden ons in eigen land. Tweemaal zochten we thuis de kachel op doordat een harde koude noorden wind het verblijf op de boot er niet aangenamer op maakte. Tijdens enkele dagen rustig weer was uitvaren wel mogelijk geweest, maar alleen bij ongunstig tij. En varen in het donker in combinatie met een onrustige zee doen we niet meer. Na een volle maand afwachten en twijfelen hebben we de knoop doorgehakt. Met een tussenstop op Vlieland zijn we teruggevaren. Nadien zou blijken dat vertrekken in de loop van juni wel heel goed mogelijk was. Onze vakantie was dit keer te vroeg.

 
Na een zeer koude week zijn de bomen op 4 mei 2016 nog kaal.

Het was niet de eerste keer dat we op een geplande vertrekdatum door het weer tegengehouden zijn. In 2011, 2014 en 2015 zijn we daardoor helemaal niet vertrokken.  In 2008 kwamen niet verder dan Borkum, in 2009 tot Norderney.
In 2005 hadden we een week vertraging. In 2012 hebben we op de heenreis een tegenwind getrotseerd maar konden we later door langstrekkende depressies op de Oostzee niet meer doen wat we wilden. Alleen in 2006 en 2010 lieten de weergoden ons voor langere tijd met rust.

 
Wachtend in Dokkumer Nieuwe Zijlen.

Wat nu?

Neeltje ligt weer in de thuishaven en we kunnen gaan zeilen als we willen. Rustig over het IJsselmeer schuiven en stadjes bezoeken. We wachten goed weer af. Bij stabiel weer gaan we nog wel eens een keer buitenom. Zo zijn we ook begonnen en daarvan hebben we ook genoten. Ook in Nederland is de natuur mooi. En mocht in de komende jaren een stabiel hogedrukgebied het varen over zee wel comfortabel maken kan de schipper de lijnen zo los gooien ......

 
Aan het Lauwersmeer vliegt de Bruine Kiekendief rond onze boot.
 
Dan maar te koop zetten?

Ook daarover hebben we natuurlijk nagedacht. Waarom nog dat werk, die zorg en kosten als er weinig gevaren wordt? Dat willen we eerst nog bezien. De Oostzeekaarten staan op Marktplaats, de boot nog niet. Maar als er iemand is die zich meldt en die ook zo enthousiast is voor dit schip en Neeltje wil overnemen, sluit ik verkoop niet uit. Verkoop heeft echter voor ons geen prioriteit en het onderhoud blijft op hoog niveau om nog jaren door te kunnen gaan.


Wij blijven Neeltje een bijzonder mooi scheepje vinden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten