woensdag 26 juli 2017

Wolken Wind en Water

Bij het maken van de volgende foto gingen mijn gedachten terug naar de boekenkast van mijn ouders. Een linnen omslag met een ingeslagen titeltekst "Wolken Wind en Water" in een gestileerde wolk boven water sprak tot mijn verbeelding. De schrijver van dat boek, K. Norel, woonde en werkte in de vijftiger jaren in Enkhuizen. De foto is genomen net ten noorden van Enkhuizen, op hetzelfde water waarop Klaas Norel vaak met Enkhuizer vissers meezeilde.

 
IJsselmeer bij Enkhuizen, 24 juli.

Ik schreef er al eerder over. We gaan al een tijd de zee niet meer op. Hoe mooi dat ook kan zijn. De zee trekt, ook bij mij, maar de uitdaging van lange tochten over vaak onrustig water en met niet te voorspellen weer ging ik niet meer aan. Maar we blijven genieten van de ruimte op het water. Zo vertrokken wij op maandag 17 juli uit Roggebotsluis voor een rondje Markermeer. De titel van dit bericht had ook Zon, Wind en Water kunnen zijn, want zon was er! Opmerkelijk was ook de gunstige wind die ontspannen zeilen mogelijk maakte, ook met onze zware motorzeiler. Alleen op de eerste dag liet de wind ons bij Lelystad in de steek en moest de motor ons naar Lelystad Haven brengen. De volgende dag zijn we met een oostelijke wind naar Monnickendam gevaren, van haven tot haven onder zeil.

 
Tussen Lelystad en Volendam, 18 juli.

In Monnickendam konden we in de haven Hemmeland een plaatsje aan een kopsteiger innemen, een prachtig plekje om enkele dagen te blijven liggen. Op de warme woensdag fietsten we door Waterland. Het weer op de donderdag was er echter minder fraai. We maakten er een leesdag van.

 
Heerlijk plekje om te wachten in Hemmeland, Monnickendam, 20 juli.
 
 

Op de vrijdag kwam de zomer weer terug en wij zeilden met de zuidelijke wind "in de kont" naar Hoorn. Al zeilend hadden we van de vele waterplanten geen hinder. De geringe waterdiepte van ca. 2,6 m viel mij ook op, was het hier vroeger niet dieper?

 
Het lijkt als of er een weg aangegeven is richting Hoorn, 21 juli.

In Hoorn zochten we een ligplaats in de haven van de watersportvereniging. Dat bleek een rustige haven te zijn en de vereniging heeft het er uitstekend voor elkaar! Wij lagen met uitzicht op de Hoofdtoren, wat wil je nog meer? Op zaterdag fietsten we vanaf het station Alkmaar door het duingebied tussen Bergen en Camperduin. Ondanks de vakantiedrukte werd het een bijzonder fraaie tocht. Staande op de Hondsbossche zeewering keek ik over een mooie en rustige zee en dacht: "Toch nog een keer gaan?"

 
Aan de gastensteiger van de WSV. met zicht op de Hoofdtoren in Hoorn, 22 juli.

Op zondag zeilden we verder naar Enkhuizen. De wind nam toe op de nadering van een depressie. 's Avonds kwam de regen. We vroegen ons af wat we zouden gaan doen. Op de maandagmorgen besloten we om (helaas op de motor) naar huis te varen. "In het oog van de Depressie" was er op maandag weinig wind en voor de dinsdag werd krachtige wind voorspeld. Ook de voorspelling voor de rest van de week was slecht. Alleen de woensdag zou een mooie zeildag nog mogelijk maken. Daar hebben we niet meer op gewacht.

 
De wind trekt aan, het wordt minder goed weer, op weg naar Enkhuizen, 23 juli.

Onder een decor van prachtige wolken motorden we op maandag Enkhuizen uit en hielden het nog droog tot op het Ketelmeer. Daar kreeg een eerste bui ons te pakken. Niet erg, de zeilen waren opgedoekt. Voor het eerst dit jaar gebruikten we de ruitenwissers.....
's Avonds gingen de hemelsluizen pas echt open, maar wij hadden een prachtige zeilweek gehad.

 
"In het oog van de depressie", vertrek uit Hoorn op 24 juli.

met groet, Jan




Geen opmerkingen:

Een reactie posten