maandag 21 mei 2012

Naar Lauwersoog

Deel 2 van de vakantie 2012.

Zie voor deel 1: deel 1

We brengen onze motorsailor in etappes naar de Oostzee. In het Hemelvaartsweekeinde de eerste etappe van Elburg naar Lauwersoog.

We lieten de boot in dit voorjaar in Elburg staan. Schilderen was de bedoeling. Het weer werkte niet mee. Van schilderen kwam niet veel. Alleen het hoogst noodzakelijke is gedaan. Op de woensdag voor Hemelvaart ging de boot te water. Op donderdag vertrokken we richting Lemmer. De Roggebotsluis draaide als op zondag. Dat betekent 10:00 uur aanvang dienst. We dachten om 09:30 op tijd te zijn maar we konden aansluiten in de rij..
Bij Lemmer werd het nog drukker. De sluis naar het Prinses Margrietkanaal gaf vertraging en ook in de havens was rust ver te zoeken. Na eerst gegeten te hebben is de maststrijkinstallatie gemonteerd. Veertien uur na vertrek van huis "vielen we om" en zochten de kooi maar op..

Drukte tijdens Hemelvaart in Roggebotsluis

De tweede dag verliep mooier. Na vertrek uit Lemmer zijn we in één keer doorgevaren naar Dokkummer Nieuwe Zijlen. Dankzij de al gemonteerde maststrijkinstallatie werd niet meer gestopt.
Wij maken meestal gebruik van de route over het Prinses Margrietkanaal tot aan het Burgumer Mar en verder via de Lits-Lauwersmeerroute langs Zwaagwesteinde. De Lits-Lauwersmeerroute heeft bruggen met 3 m doorvaarthoogte. Daar kunnen we met gestreken mast onderdoor.

Met gestreken mast bij Suwald

Eén van de vele bruggen met ca. 3,0 m doorvaarthoogte

Halen we dat wel?

Zeker!

Onder Arriva door

Hier komt de Kollummer kaas vandaan!

Mede door het mooie weer werd het een fantastische dag. Om 16:00 uur meerden we af in jachthaven Lunegat te Dokkummer Nieuwe Zijlen.

Na alle hectiek in Lemmer rust in Dokkummer Nieuwe Zijlen

Op de derde dag slechts een rustig tochtje over het Lauwersmeer. Dankzij een zuidwesten windje al vanaf de haven onder zeil en absoluut geen haast. Zo stellen wij ons vakantie voor!

Klaar voor zee in jachthaven Noordergat te Lauwersoog

Restte ons op zondagmorgen de thuisreis met het openbaar vervoer. Bij de jachthaven is de bushalte voor de snelbussen naar Leeuwarden of Groningen. Wat wil je nog meer...

Zie voor de maststrijkinstallatie de pagina maststrijkinstallatie

Deel 3: Met 6 Bft in de Duitse Bocht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten