vrijdag 10 juni 2011

In de Øresund


De Øresundbrug tussen Kopenhagen en Malmö

Een vierde verhaal uit de serie "naar de Oostzee" uit de vakantie 2010.
Voor deel 3 zie Van Kiel naar Ystad


Van Ystad naar Snekkersten, week 4 uit onze vakantie 2010

Eigenlijk hadden we het plan om vanuit Ystad verder te varen richting Zweedse oostkust. In Ystad hebben we letterlijk het roer omgegooid. Een eerder opgelopen tennisarm gaf veel hinder en ik had voor lange vaartochten even geen puf meer. Er was dichtbij nog zoveel te ontdekken wat we niet gezien hadden. We waren eerst nieuwsgierig naar de Øresund, het water tussen Denemarken en Zweden. Daarna zouden we wel weer verder zien.


De veerboot van Trelleborg naar Rostock vertrekt voor ons langs

Vanuit Ystad kan de Øresund, of kortweg ook Sund genoemd, bereikt worden door langs het Falsterbo Rev te varen. Je volgt dan de grote scheepvaartroute. Veel korter kan het ook, door het Falsterbokanal. Dit korte kanaal heeft wel een sluis, maar die staat vaak open. De klapbrug over het kanaal wordt op vaste tijden bediend. Het is een heel comfortabele route. Aan de noordzijde is ook nog een jachthaven. Wij kozen om in Limhamn bij Malmö aan te leggen. Vanuit de marina is er een prachtig uitzicht op de nieuwe Øresundbrug. Ik had hier industrie verwacht. Die was niet meer aanwezig.


De Øresundbrug is echt indrukwekkend!

Vanuit Limhamn kan je meerdere kanten op, oversteken naar Kopenhagen of verder de Sund in. Wij kozen voor een oversteek om aan de kust boven Kopenhagen een haven op te zoeken. Dat werd Vedbæk. Vanuit Vedbæk is Kopenhagen per trein ook makkelijk te bereiken. Achteraf zouden we voor Kopenhagen zelf kiezen!


23 juni, Midzomernachtfeest, op de wal en op het water wacht men in Vedbæk op het onsteken van het vreugdevuur


Uiteraard mag een bezoek aan Kopenhagen niet ontbreken

We wilden ook Helsingør bezoeken zonder de jachthaven aan te doen. We zijn in Snekkersten blijven liggen. Dat is een ontzettend leuk haventje. Vanuit Snekkersten is Helsingør per fiets te doen, maar ook hier rijdt de trein.


Een vissersboot met herkenbare rompvorm vaart de haven van Snekkersten binnen


Wij genieten van dergelijke plekjes: Snekkersten bij Helsingør

De Øresund is niet erg breed en beschutting is altijd wel te vinden. Er zijn veel jachthavens en er is veel te zien. De vele villa's en landhuizen geven aan dat deze kust aantrekkelijk is voor de welgestelde Deen. In de vakantietijd kan het hier druk zijn.



De Deense kust tussen Snekkersten en Helsingør, aan de overkant het nabije Helsingborg in Zweden

Helsingør is ook bekend door het Kronborg Slot aan het water. Vanuit Snekkersten zijn we langs het Slot het Kattegat opgevaren. Daarover in het volgende deel meer.
Voor deel 5 zie Snekkersten-Odden Havn



Het Kronborg Slot in Helsingør

Geen opmerkingen:

Een reactie posten