woensdag 8 juni 2011

Via Vordingborg en Rødvig naar Ystad


De steilkust van Rødvig

Een derde verhaal uit de serie "naar de Oostzee" uit de vakantie 2010.
Voor deel 2 zie Door de Duitse Bocht


Van Kiel naar Ystad, week 3 uit onze vakantie 2010

Vanuit Kiel kan je op meerdere manieren naar de Zweedse zuidkust varen. Wij kozen om Vordingborg aan te doen en tussen de eilanden Sjælland en Møn door te varen.
Vanuit Kiel hebben we eerst de oversteek naar Langeland gemaakt en zijn doorgevaren tot Spodsbjerg. Bij een stevige westenwind zit je bij Spodsbjerg heerlijk in de luwte. Een verademing als de oversteek wat ruig is.


De Grote Belt voor Spodsbjerg

Vanuit Spodsbjerg is de Grote Belt snel over te steken en kom je via het Smalands Fahrwasser bij Vordingborg. In Vordingborg kom je dan uit bij een beweegbare brug. Dat gaat toch iets anders dan in Nederland. Men kent eigen brugseinen. Er wordt aangegeven met een combinatie van rode lichten welke richting eerst door de brug mag. Kijk in de Pilot welke combinatie voor u geldt. De brugwachter kan voor een brugopening opgeroepen worden. Maar meestal ziet hij u wel. Een andere mogelijkheid is het hijsen van de seinvlag N (blauw-wit geblokt). De denen varen daar soms continue mee.... Zou een theedoek ook gaan? Wij hebben dat niet geprobeerd.
De brugopeningen worden bepaald door het treinverkeer. De tijden in de pilot kunnen daardoor afwijken. Er staat tussen de eilanden soms een behoorlijke stroom. Het wachten in de stroom voor de brugopening gaat gauw vervelen!
Na de brug wordt de jachthaven in Vordingborg bereikt via een smalle en ondiepe geul. Wij hebben hier 1,60 m gemeten! Maar dan kom je in één van de mooist gelegen havens!


De haven van Vordingborg

In Vordingborg zijn de winkels vlakbij. Aan de andere zijde van het centrum ligt het treinstation. Tussen centrum en haven is een hoog gelegen en door een oude muur omzoomd grasveld waar het bij mooi weer erg goed toeven is. Hier stond vroeger een slot. Wij zijn een extra dag in Vordingborg blijven liggen om alles goed te beleven.


Gezicht op de oude stadsmuur

Na Vordingborg begint een tocht door smalle vaargeulen tussen de eilanden Sjælland en Møn. Maar de geulen zijn goed aangegeven. Hier is varen genieten van het landschap.


Petersværft


Na een tankstop in Kalvehaven

Bij het verlaten van de geul in de Fakse Bugt wordt je bij mooi weer verrast door helder turquoise water. Er is in de bodem veel kalk aanwezig. Bij zonnig weer is het hier echt genieten. De oversteek naar Rødvig is dan nog maar kort. Rødvig is ook het aanlopen waard. Al is de jachthaven niet al te groot en gauw vol met passanten.


De Forever in Rødvig

Dan komt de oversteek naar Zweden. Hier kruis je de drukke scheepvaartroute uit de Sund. Tussen Rødvig en Trelleborg passeer je een soort rotonde voor de grote vaart, om de lichtoren Falsterborev. Ik heb bij de havenmeester geïnformeerd of jachten hier bepaalde vaarroutes moeten aanhouden. Hij adviseerde gewoon een rechte lijn door de rotonde naar de overkant. Voor de zekerheid heb ik de rotonde aan bakboord laten liggen en de routes loodrecht gekruisd. Bij een drukke vaart is dit altijd de juiste methode.
Onder Zweden hebben we Trelleborg links laten liggen en zijn direct daarna aangemeerd in Gislovs Läge, een aanrader! Een klein dorpje aan zee met een mooie haven. Een klein supermarktje is in de buurt. Naast de haven begint het typische smalle zandstrand. Hier komen we zeker nog eens terug.


Gislovs Läge

Daarna is het de kust volgen en een volgende haven kiezen. Wij kozen voor Ystad. In Ystad is de verfilming van Henning Mankell's Wallander opgenomen. Wij zijn een grote fan van Wallander en Ystad was dus een "must". De havenfaciliteiten zijn echter niet in verhouding met de stad. Een wat geïmproviseerde steiger geeft enkele tientallen passantenplekken. Het kan hier nog veel drukker worden!


In de jachthaven van Ystad

Ystad zelf is het bezoeken waard. Een rustige maar wel gezellige stad. Jammer dat uitgerekend tijdens ons bezoek een kermis op het haventerrein was neergezet. De house-dreun gaf de doorslag om de volgende morgen weer gauw te vertrekken. En dan is het in de rust op het wijdse water weer dubbel genieten.


Ystad, Lilla Västergatan

Voor deel vier zie: Ystad-Snekkersten, in de Öresund

Geen opmerkingen:

Een reactie posten