vrijdag 17 juni 2011

Noordkust Sjælland met de Isefjord en de Roskildefjord


De Isefjord bij Lynæs

Een vijfde verhaal uit de serie `naar de Oostzee`uit de vakantie 2010.
Voor deel 4 zie Ystad-Snekkersten


Van Snekkersten naar Odden Havn, week 5 uit onze vakantie 2010.

De noordkust van Sjælland is aan open zee. En ook op het Kattegat kan het bij slecht weer spoken. Langs de kust vind je wel op aangename afstanden de havens van Gilleleje, Hundested en Odden Havn. Behalve een enkele ondiepte geen problematische kust, behalve één stuk: Sjællands Rev! Daarover later meer.


De hoge kust van Sjælland, hier bij Hundested.

Wij kwamen uit de Øresund en wilden van Snekkersten tot Gilleleje varen. Aanvankelijk met windstilte, maar geleidelijk met een zeewind die van een motortocht een prachtige zeiltocht maakte. We hebben Gilleleje daarom links laten liggen en zijn doorgevaren tot in de Isefjord. Aan de toegang tot de fjord ligt Hundested. Hundested is een vrij druk toeristisch vissersdorp. De haven is niet groot. Wij kozen voor de rustige en ruime marina van Lynæs. Lynæs is een uitstekend uitgangspunt voor een vaartocht richting Roskilde of Holbæk.


De ingang van de Roskildefjord, gezien vanuit de haven van Lynæs.

Roskilde is een must voor elke schipper vanwege het Vikingschipmuseum. Wij kozen voor een zeiltocht naar Holbæk. In de Roskildefjord moet je door een nauwe vaargeul varen, in de Isefjord heb je ruim water. En Roskilde is vanuit Holbæk ook per trein te bereiken. Achteraf zouden we voor Roskilde kiezen. Het is een mooie stad. Holbæk viel tegen. Maar voor wie Holbæk aandoet: Kies voor de haven in de plaats zelf. De marina ligt ver van alle voorzieningen.


Vikingschepen in Roskilde.

De omgeving van beiden fjorden nodigt ook uit voor fietstochten. Plan hier niet te strak en geniet van de omgeving!


Het mooie landschap langs de Roskildefjord.

Voor het vervolg van ons rondje Sjælland hebben we Odden Havn aangedaan om daarna de "NW kaap" van Sjælland te ronden, een verhaal apart.
Voor wie van verse vis houdt: naar Odden Havn! Direct naast de jachthaven is een vishandel waar de vis zo uit de boot op de toonbank terecht komt. Heerlijk...


Odden Havn

Dan Sjællands Rev, een landtong onder water. Tussen het land van Odden en het licht Sjællands Rev-N ligt een lint van stenen net onder het wateroppervlak. Bij windstilte zie je het nauwelijks, bij golfslag ontstaat hier branding. De stromingen en de golven in de Grote Belt en in het Kattegat treffen elkaar op het rif. Het resultaat is een onstuimige zee. Wij passeerden het gaatje in het midden van het rif, het Snekkeløb, bij 3-4 Bft. Het had niet harder moeten waaien! De kleine tonnen waren nauwelijks te vinden. Gelukkig had ik ze in de GPS gezet. Bij de tocht van de oostelijke naar de westelijke ton navigeerde ik geheel op de GPS. Zonder koerscorrectie zet de stroom je zo op de klippen! Bij 5 Bft of harder: Beslist niet doen.


Kaart Sjællands Rev

Daarnaast valt het hele gebied van Sjællands Rev in een schietgebied. Gelukkig hadden de kanonnen tijdens onze passage vakantie. Want een tocht om het schietgebied heen is een behoorlijk stuk om. Al met al werd het ronden van deze noordwestelijke punt van Sjælland een klein avontuur in een overigens rustige zomertocht.

Voor het vervolg zie: Odden Havn-Nysted


Avondrust in Holbæk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten